Pencirian dan aktiviti antibakteria endofit streptomyces sp. dari hutan simpan penyelidikan UKM Bangi

Noraziah Mohamad Zin, A. B. Nur Faizah, I. Aishah, M. S. Baba, N. M. Dan Sidik

Research output: Contribution to journalArticle

Abstract

Endofit yang bersimbiosis dengan tumbuhan merupakan mikroorganisma yang terdapat dalam satu sistem jaringan tumbuhan seperti pada akar, daun, batang atau ranting. Ianya dapat menghasilkan metabolit sekunder yang berpotensi untuk digunakan dalam bidang kesihatan sebagai sumber penghasilan antibiotik. Kajian ini bertujuan memencilkan endofit Streptomyces sp. daripada pelbagai tumbuhan ubatan endemik. Kesemua pencilan telah dikenalpasti melalui pemerhatian secara makroskopik dan mikroskopik. Sebanyak 28 pencilan (32%) yang bercirikan Streptomyces sp. telah berjaya dipencilkan menggunakan media pemencil ISP2. Kesemua pencilan adalah bergram positif, mempunyai filamen bercabang serta berbau tanah yang merupakan ciri penting Streptomyces sp. Daripada pemerhatian secara makroskopik, didapati kebanyakan koloni yang terbentuk mempunyai permukaan yang tidak rata serta bersifat kering berkapur. Warna miselium udara pencilan adalah berbeza iaitu kelabu, putih kuning, putih serta hijau kelabu. Selain itu, warna miselium substrat ialah putih kuning, coklat, jingga tua, hijau zaitun dan kelabu muda. Amat menarik kerana terdapat beberapa pencilan yang berbeza cirinya telah dipencilkan daripada pokok yang sama. Selain dari itu, terdapat beberapa pencilan yang mempunyai aktiviti antibakteria yang memberikan perencatan 100% terhadap bakteria ujian.

Original languageMalay
Pages (from-to)107-114
Number of pages8
JournalMalaysian Applied Biology
Volume44
Issue number1
Publication statusPublished - 2015

ASJC Scopus subject areas

  • Agricultural and Biological Sciences(all)

Cite this

Pencirian dan aktiviti antibakteria endofit streptomyces sp. dari hutan simpan penyelidikan UKM Bangi. / Mohamad Zin, Noraziah; Nur Faizah, A. B.; Aishah, I.; Baba, M. S.; Dan Sidik, N. M.

In: Malaysian Applied Biology, Vol. 44, No. 1, 2015, p. 107-114.

Research output: Contribution to journalArticle

Mohamad Zin, N, Nur Faizah, AB, Aishah, I, Baba, MS & Dan Sidik, NM 2015, 'Pencirian dan aktiviti antibakteria endofit streptomyces sp. dari hutan simpan penyelidikan UKM Bangi', Malaysian Applied Biology, vol. 44, no. 1, pp. 107-114.
Mohamad Zin, Noraziah ; Nur Faizah, A. B. ; Aishah, I. ; Baba, M. S. ; Dan Sidik, N. M. / Pencirian dan aktiviti antibakteria endofit streptomyces sp. dari hutan simpan penyelidikan UKM Bangi. In: Malaysian Applied Biology. 2015 ; Vol. 44, No. 1. pp. 107-114.
@article{a9f94acc606d407588878309bb6c215f,
title = "Pencirian dan aktiviti antibakteria endofit streptomyces sp. dari hutan simpan penyelidikan UKM Bangi",
abstract = "Endofit yang bersimbiosis dengan tumbuhan merupakan mikroorganisma yang terdapat dalam satu sistem jaringan tumbuhan seperti pada akar, daun, batang atau ranting. Ianya dapat menghasilkan metabolit sekunder yang berpotensi untuk digunakan dalam bidang kesihatan sebagai sumber penghasilan antibiotik. Kajian ini bertujuan memencilkan endofit Streptomyces sp. daripada pelbagai tumbuhan ubatan endemik. Kesemua pencilan telah dikenalpasti melalui pemerhatian secara makroskopik dan mikroskopik. Sebanyak 28 pencilan (32{\%}) yang bercirikan Streptomyces sp. telah berjaya dipencilkan menggunakan media pemencil ISP2. Kesemua pencilan adalah bergram positif, mempunyai filamen bercabang serta berbau tanah yang merupakan ciri penting Streptomyces sp. Daripada pemerhatian secara makroskopik, didapati kebanyakan koloni yang terbentuk mempunyai permukaan yang tidak rata serta bersifat kering berkapur. Warna miselium udara pencilan adalah berbeza iaitu kelabu, putih kuning, putih serta hijau kelabu. Selain itu, warna miselium substrat ialah putih kuning, coklat, jingga tua, hijau zaitun dan kelabu muda. Amat menarik kerana terdapat beberapa pencilan yang berbeza cirinya telah dipencilkan daripada pokok yang sama. Selain dari itu, terdapat beberapa pencilan yang mempunyai aktiviti antibakteria yang memberikan perencatan 100{\%} terhadap bakteria ujian.",
keywords = "Antimikrob, Endofit, Streptomyces",
author = "{Mohamad Zin}, Noraziah and {Nur Faizah}, {A. B.} and I. Aishah and Baba, {M. S.} and {Dan Sidik}, {N. M.}",
year = "2015",
language = "Malay",
volume = "44",
pages = "107--114",
journal = "Malaysian Applied Biology",
issn = "0126-8643",
publisher = "Malaysian Society of Applied Biology",
number = "1",

}

TY - JOUR

T1 - Pencirian dan aktiviti antibakteria endofit streptomyces sp. dari hutan simpan penyelidikan UKM Bangi

AU - Mohamad Zin, Noraziah

AU - Nur Faizah, A. B.

AU - Aishah, I.

AU - Baba, M. S.

AU - Dan Sidik, N. M.

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Endofit yang bersimbiosis dengan tumbuhan merupakan mikroorganisma yang terdapat dalam satu sistem jaringan tumbuhan seperti pada akar, daun, batang atau ranting. Ianya dapat menghasilkan metabolit sekunder yang berpotensi untuk digunakan dalam bidang kesihatan sebagai sumber penghasilan antibiotik. Kajian ini bertujuan memencilkan endofit Streptomyces sp. daripada pelbagai tumbuhan ubatan endemik. Kesemua pencilan telah dikenalpasti melalui pemerhatian secara makroskopik dan mikroskopik. Sebanyak 28 pencilan (32%) yang bercirikan Streptomyces sp. telah berjaya dipencilkan menggunakan media pemencil ISP2. Kesemua pencilan adalah bergram positif, mempunyai filamen bercabang serta berbau tanah yang merupakan ciri penting Streptomyces sp. Daripada pemerhatian secara makroskopik, didapati kebanyakan koloni yang terbentuk mempunyai permukaan yang tidak rata serta bersifat kering berkapur. Warna miselium udara pencilan adalah berbeza iaitu kelabu, putih kuning, putih serta hijau kelabu. Selain itu, warna miselium substrat ialah putih kuning, coklat, jingga tua, hijau zaitun dan kelabu muda. Amat menarik kerana terdapat beberapa pencilan yang berbeza cirinya telah dipencilkan daripada pokok yang sama. Selain dari itu, terdapat beberapa pencilan yang mempunyai aktiviti antibakteria yang memberikan perencatan 100% terhadap bakteria ujian.

AB - Endofit yang bersimbiosis dengan tumbuhan merupakan mikroorganisma yang terdapat dalam satu sistem jaringan tumbuhan seperti pada akar, daun, batang atau ranting. Ianya dapat menghasilkan metabolit sekunder yang berpotensi untuk digunakan dalam bidang kesihatan sebagai sumber penghasilan antibiotik. Kajian ini bertujuan memencilkan endofit Streptomyces sp. daripada pelbagai tumbuhan ubatan endemik. Kesemua pencilan telah dikenalpasti melalui pemerhatian secara makroskopik dan mikroskopik. Sebanyak 28 pencilan (32%) yang bercirikan Streptomyces sp. telah berjaya dipencilkan menggunakan media pemencil ISP2. Kesemua pencilan adalah bergram positif, mempunyai filamen bercabang serta berbau tanah yang merupakan ciri penting Streptomyces sp. Daripada pemerhatian secara makroskopik, didapati kebanyakan koloni yang terbentuk mempunyai permukaan yang tidak rata serta bersifat kering berkapur. Warna miselium udara pencilan adalah berbeza iaitu kelabu, putih kuning, putih serta hijau kelabu. Selain itu, warna miselium substrat ialah putih kuning, coklat, jingga tua, hijau zaitun dan kelabu muda. Amat menarik kerana terdapat beberapa pencilan yang berbeza cirinya telah dipencilkan daripada pokok yang sama. Selain dari itu, terdapat beberapa pencilan yang mempunyai aktiviti antibakteria yang memberikan perencatan 100% terhadap bakteria ujian.

KW - Antimikrob

KW - Endofit

KW - Streptomyces

UR - http://www.scopus.com/inward/record.url?scp=84946187838&partnerID=8YFLogxK

UR - http://www.scopus.com/inward/citedby.url?scp=84946187838&partnerID=8YFLogxK

M3 - Article

AN - SCOPUS:84946187838

VL - 44

SP - 107

EP - 114

JO - Malaysian Applied Biology

JF - Malaysian Applied Biology

SN - 0126-8643

IS - 1

ER -